dimecres, 1 d’octubre de 2014

Com us vam informar a la reunió de pares de 6è, aquí teniu el resum del tema 1. També el tindreu en format paper. La idea és que els vostres fills tinguin un material resum per poder estudiar i fer la preparació del control.
Esperem que us sigui d'utilitat


Tema 1       LA SALUT
1)  La salut la definim com un estat de complet benestar físic, mental i social. El cos funciona correctament. Quan no hi ha salut diem que es te una malaltia.
2) Malaltia és quan es perd la salut.
3) Hàbits saludables és quan tenim uns costums correctes. Això comporta un bon funcionament del cos. Hàbits que considerem saludables són: la higiene, el descans, l’esport, l’alimentació saludable i la postura correcta.
4) Higiene  és la neteja i cura del cos. Cal dutxar-se i canviar-se de roba de forma periòdica.
5) Exercici físic  està relacionat amb moure el cos, fer activitat que comporti moviment, fer algun esport, no tenir una vida sedentària. Es bo fer uns 30 minuts d’exercici diari. Un esforç físic molt desmesurat pot  conduir a la mort.
6) Alimentació saludable vol dir que és equilibrada i sana. Cal menjar de tot. Això ens ajuda a créixer de forma saludable. Algunes recomanacions: horari regular, varietat d’aliments saludables, dieta nutritiva, menjar en un ambient tranquil (sense baralles), involucrar a tothom en el menjar.
En una alimentació saludable cal incorporar les quantitats adequades de hidrats de carboni, proteïnes, greixos, sals minerals i vitamines.
Aliments rics en hidrats de carboni: sucre blanc, sucre de canya, caramels, fècula de blat de moro, cereals d’esmorzar, farinetes de cereals, arròs  
Aliments rics en proteïnes: soja, llegums seques: llenties, cigrons, mongetes i faves, llevat de cervesa, llom de porc,  conill, ànec, formatge madurat, pasta, pollastre, pernil salat, ou, sardina,  salmó, fruits secs...
Aliments rics en greixos: oli, mantega, margarina,  carn i derivats, hamburgueses industrials, formatge madur, llet i iogurt sencer, ou, maonesa, ket xup, Snack, galetes...
Aliments rics en les diferents vitamines: cítrics, pebrots, espinacs, coliflor, plàtan, llegums, diferents tipus de carn, peix, llet, meló, ous, llevat de cervesa, julivert, kiwi...
7) Descans correcte vol dir recuperar-se del treball i esforç diari. Fa falta  un llit i un matalàs còmode i que s’adapti a la nostra postura. L’habitació cal que tingui ventilació i espai suficient. Poca llum per qui té un son lleuger. La millor postura és la fetal i recolzada sobre el costat dret.
8) Riscos per la salut son: el tabac, l’alcohol, les drogues i els accidents de transit.
9) L’alcohol si s’abusa d’ell provoca múltiples afectes negatius i malalties. També porta a l’alcoholisme que és una malaltia crònica. Altres afectes segons el grau de consum són: pèrdua de reflexos o visió, del control dels actes propis i  del coneixement. Greus danys al fetge i al sistema nerviós.
10) El tabac és un hàbit que provoca diferents malalties com el càncer de pulmó degut al quitrà i la nicotina. Molts altres càncers com el de boca, faringe i laringe. Crea adició. Abusar-ne condueix al tabaquisme.
11) Les drogues modifiquen el funcionament del cervell i  produeixen efectes molt nocius pel cos. Creen dependència ràpidament, s’agafen obsessions,  destrueixen el cos poc a poc, efecte al·lucinògens, càncer, fa envellir el cos... pot provocar fàcilment la mort. No hi ha cap tipus de control sobre aquestes substàncies.
12) Accidents de trànsit son successos inesperats que tenen efectes negatius en la vida de les persones. Poden produir la mort. A vegades hi ha ferides molt greus que poden provocar un canvi radical en la vida d’una persona.
Algunes mesures per evitar els accidents són: conduir a una velocitat adequada, respectar els senyals de trànsit, posar-se el cinturó de seguretat, passar la ITV, cadires especials per bebès i nens petits, bona il·luminació....
13) Recordem que una malaltia és absència de salut, una reacció del cos davant una situació anòmala.
14) Malalties agudes són aquelles que tenen un inici i un fi clarament marcats. Són de curta durada, menys de 3 mesos. Alguns exemples: la grip, la faringitis i la diarrea.
15) Malalties cròniques són aquelles que duren més de 3 mesos i que no es curen fàcilment. No posen en risc la vida a curt termini. No són. emergències mèdiques però poden ser serioses. Algunes d’elles són alguns tipus de càncers, algunes al·lèrgies i la diabetis.
16) Malalties infeccioses són les causades per microorganismes o microbis. Poden ser provocades per virus, bacteris, fongs o protozous. Es pot produir el contagi per via digestiva, respiratòria, cutània o per contacte sexual. Produeixen febre, que és una defensa del cos contra la infecció.
17) Malalties no infeccioses són provocades per altres causes com ara intoxicacions, accidents, alimentació inadequada...
18) Els medicaments són substàncies emprades amb finalitats terapèutiques contra les malalties. S’han descobert en plantes o altres essers vius. Tot i que algunes s’han creat als laboratoris.
19) Les vacunes són substàncies que s’administren a persones sanes per protegir-les de malalties infeccioses. La vacuna conté els agents que causen la malaltia que es vol evitar però morts o debilitats perquè no siguin perillosos. El departament de Sanitat és l’encarregat de donar el calendari de vacunes.
20) Els antibiòtics són substàncies que s’utilitzen per tractar infeccions produïdes per una bactèria o altres microorganismes. Els antibiòtics no són útils per combatre infeccions causades per virus, fongs o protozous i per tant no s’han d’utilitzar en aquests casos.
21) Els trasplantaments és quan en algunes malalties necessitem reemplaçar òrgans que estan danyats i que no es poden curar. Actualment es trasplanten òrgans com el cor, fetge, o el ronyó.  Els donants són persones que moren en accident i que prèviament han expressat la voluntat de donar-los. L’Estat espanyol té una quantitat molt alta de donants.

22) Accions per mantenir el cos sa i evitar les infeccions:
-  Rentar-se les mans abans de manipular aliments.
-  Cuinar bé els aliments i evitar que quedin crus.
-  No beure aigua si no sabem si és potable.
-  Tenir cura de les mascotes, en deixar-les rentar-se les mans.
-   Netejar i desinfectar les ferides.
-  Netejar bé les cases.
- Evitar compartir amb els altres persones els coberts, els gots i altres estris.
- No caminar descalços en llocs humits com ara vestidors esportius.
23) Revisions mèdiques són les visites que ens fa el metge per tal de controlar que no hi ha cap malaltia i que hi ha un desenvolupament adequat.
24) La cirurgia és quan el cirurgia accedeix a l’interior del nostre cos per curar-nos malalties que no es poden curar amb medicaments. S’utilitza la cirurgia en malalties com ara l’ apendicitis o fractures d’ossos.
RESUM FINAL
La salut és un estat de benestar físic, mental i social.
Quan el nostre organisme no funciona adequadament, es produeix una malaltia. Els senyals que ens indiquen que hi ha una malaltia són els símptomes. Les malalties es poden classificar fent servir diversos criteris.
Entre els factors que poden representar un risc per a la nostra salut hi ha l’alcohol, el tabac, les drogues o els accidents de trànsit. L’alcohol i el tabac també són drogues.
Les malalties infeccioses estan causades per bacteris, fongs, protozous o virus. Es transmeten per les ferides, l’aigua, els aliments, l’aire o els insectes. Es poden prevenir aplicant mesures d’higiene que n’eviten la transmissió.
El tractament de les malalties pot ser amb medicaments, com ara els antibiò-

tics i les vacunes, amb cirurgia o amb els trasplantaments d’òrgans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada